Юридичний супровід бізнесу

Гарна дружина прокурора або шлях до адвокатського успіху (серіал «The Good Wife», 2009-2016)

14.02.2019 / 11:27
1250

«Серіал «The Good Wife» – це революційний погляд на сучасний фемінізм. Одна з найскладніших героїнь в історії телебачення, якій сценаристи дозволили зростати над собою, не шкодувати про свої минулі помилки та не пояснювати свої дії. Глядачі обожнюють та ненавидять Алісію одночасно, в той час як інші серіали закликають беззастережно любити головних героїв», - пише газета «ТIME».

Короткий опис сюжету. Головною героїнею «The Good Wife» є Алісія Флоррік (Джуліана Маргуліс) – дружина окружного прокурора Чикаго та мати двох дітей. Її чоловік, Пітер Флоррік (Кріс Нот), раптово опиняється в центрі сексуального скандалу й, окрім того, потрапляє до в’язниці за обвинуваченнями в корупції. Як наслідок, жінка-домогосподарка, яка заради кар’єри чоловіка присвятила всю себе сім’ї, вимушена вийти на роботу, якомога швидше згадуючи все, чого вона навчалась на юридичному факультеті багато років тому.

Давній друг головної героїні, Уілл Гарднер (Джош Чарльз), влаштовує її до своєї юридичної фірми в якості молодшого адвоката. Відтепер Алісія має згадати всі свої навички адвокатської роботи після 13 років перерви та розпочати юридичну кар’єру майже з нуля. Згодом головна героїня дізнається, що одночасно з нею компанія найняла ще одного молодшого адвоката Кері Агоса (Мет Зукрі), й через півроку керівництво має намір звільнити одного з нових співробітників. Таким чином, між Кері та Алісією мимоволі розгортається конкуренція за постійне місце партнера.

Паралельно глядачеві показують взаємовідносини головної героїні із її дітьми-підлітками та свекрухою (Мері Бет Пейл), які мають досить різне бачення ситуації, в якій опинилась їх сім’я. Всі ці події відбуваються для Алісії на фоні корупційного скандалу, подружньої зради з боку її чоловіка, а також публічного приниження.

Серіал «The Good Wife» вперше з’явився в ефірі американського каналу «CBS» вже у відносно далекому 2009 році. Ця телевезійна стрічка майже одразу захопила увагу глядачів, тому шоуранери доволі швидко прийняли рішення про продовження серіалу. Загалом було відзнято 7 сезонів, в останньому з яких події у стрічці добігли свого логічного фіналу. Свого часу «The Good Wife» мав достатньо непогані відгуки з боку кінокритиків, і, як результат, на протязі семирічного періоду зйомок актори та творці серіалу отримували номінації та премії таких престижних кінонагород як «Золотий глобус», «Премія Гільдії кіноакторів США», «Еммі». Слід зауважити, що глядачам також прийшлася до вподоби ця телевезійна стрічка, що може, зокрема, підтвердити її відносно високий рейтинг 8.3 бала з 10 на найпопулярнішому у світі англомовному кіносайті - IMDb. Такий успіх серіалу можна пояснити декількома факторами, про які пропонуємо поговорити надалі більш докладно.

В першу чергу, тут варто зробити акцент на досить детально прописаних характерах персонажів й вдало підібраному акторському складі не лише для основних, а й для другорядних героїв. Наприклад, в стрічці у різноманітних ролях на певний час з’являються такі голівудські зірки, як Метью Гуд («Гра в імітацію», «Як одружитись за два дні»), Майкл Дж. Фокс («Назад у майбутнє»), Метью Перрі («Друзі», «Татові знову 17»), Джейсон Біггз («Американський пиріг»), Нейтан Лейн («Король Лев», «Американська сімейка») та багато інших.

Серед всіх персонажів в першу чергу слід звернути увагу, звичайно, на головну героїню – Алісію Флоррік. Cпочатку ми представляємо її в образі типової американської домогосподарки в рекламі засобів побутової хімії: фартух, білосніжна наївна посмішка, відсутність яскравого макіяжу та доволі просте, не зовсім охайно укладене волосся. Однак на протязі 7 сезонів серіалу персонаж Алісії поступово, але все ж доволі драматично змінюється: героїня Маргуліс немов з ніг до голови перевертає саме розуміння поняття «гарна дружина». Алісія переконує глядача, що домогосподарка, на її кшталт, може не тільки готувати, прибирати, виховувати дітей, а ще й здатна опанувати абсолютно інші навички. У зрілому віці пані Флоррік лише розпочинає будувати свою юридичну кар’єру. В неї вистачає амбіцій, життєвих сил, розуму та кмітливості для того, щоб з найпершої сходинки кар’єри дійти до її верхівки, витіснивши своїх більш досвідчених колег.

Поняття «гарна дружина» змінюється для Алісії не лише на професійному, але й на особистому фронті. Так, після подружньої зради головна героїня почуває себе пригніченою, вона не розуміє, як далі повинна поводити себе із чоловіком-зрадником, який водночас все ще залишається батьком її дітей. Проте з часом це внутрішнє протиріччя минає, й Алісія поступово приходить до усвідомлення того, що відтепер вона аж ніяк більше не зобов’язана берегти вірність чоловіку.

Деякі критики справедливо порівнюють персонаж Алісії з Уолтером Уайтом із серіалу «Breaking Bad» та відзначають в їхніх рисах характеру та поведінці чимало спільного. Так само, як і «вчитель хімії» містер Уайт, Алісія протягом всього показу телестрічки переживає серйозну трансформацію особистості, в тому числі, певною мірою, й в негативний бік. Можна навіть сказати, що пані Флоррік в першому, і пані Флоррік в сьомому сезонах, є абсолютно різними людьми. За іншими персонажами глядачеві також не менш цікаво спостерігати. Приміром, іменний партнер юрфірми Даян Локхарт у виконанні акторки Крістін Баранскі, яка на перший погляд здається нам холодною та кровожерливою «акулою» юридичного бізнесу, потім розкривається як не зовсім щаслива, але добра та хороша жінка.

Другою характерною особливістю «Гарної дружини» є відносно висока як для телевезійного серіалу деталізація зображення «юридичної кухні». Це не дивно, якщо враховувати той факт, що постійна команда сценаристів серіалу, серед іншого, включала ще й трьох професійних юристів. Окрім того, в своїй роботі сценаристи використовували поради позаштатних юрисконсультів. Як і в більшості юридичних серіалах, в «Гарній дружині» так само майже повністю опускаються за кадр моменти не дуже цікавої для пересічного глядача рутинної роботи з документами та акцентується підвищена увага до одного з найбільш привабливих аспектів юридичного життя – стадії судового розгляду. Тут ми маємо можливість наочно побачити закулісні перемовини обвинувачення та захисту, механізм відбору присяжних сторонами, деякі тонкощі судових дебатів, вишукані прийоми перехресного допиту, зокрема, щодо розбиття аргументів протилежної сторони, перехоплення ініціативи та миттєвого перефразування питань до свідків, на які суддя затвердив протест.

Не менш цікаво спостерігати в серіалі за збиранням доказової бази співробітниками юрфірми, який часто-густо відбувається на межі порушення закону. Також в «The Good Wife» достатньо непогано розкривається проблематика впливу особистого фактора судді на прийняття рішення. Як влучно з цього приводу сказав один із персонажів серіалу: «Правосуддя сліпе, а от суддя – ні». Мабуть, однією із найбільших відмінностей «Гарної дружини» від інших юридичних серіалів є манера поводження Алісії із своїми клієнтами. Головна героїня немов на інтуїтивному рівні розуміє, кому з її підопічних потрібні слова підтримки, кому – хороша життєва порада, а кому – прочухан, аби не заважав адвокатові робити свою справу.

За великим рахунком, «The Good Wife» є серіалом, в якому кожен глядач може знайти щось особливе для себе. Тут є історія сім’ї, яка перебуває на межі розпаду, історія жінки, яка буквально вимушена створювати себе заново, нескінченні політичні інтриги, судові процеси, інші аспекти «юридичного життя» та багато іншого. Крім того, приклад професійного зростання Алісії Флоррік може стати непоганою мотивацією для молодих юристів: якщо жінка за тридцять, з двома дітьми, після тринадцятирічної перерви юридичної практики змогла стати успішним юристом, то в студента тільки-но після закінчення юрфаку набагато більше шансів повторити її шлях.

Наостанок традиційно пропонуємо добірку цікавих фактів до цієї стрічки.

1) На протязі семи років, поки тривали зйомки, Джуліана Маргуліс проводила близько 14 годин на добу, 5 днів на тиждень та 9 місяців на рік на знімальному майданчику.

2)Як відомо, події серіалу «The Good Wife» розгортаються в місті Чикаго, попри це більша частина зйомок відбувалась у Нью-Йорку. Окрім цього, цікавим є те, що пілотний епізод було знято в Канаді, де і планувалось продовжити зйомки. Однак Джуліана Маргуліс попросила продюсерів перенести знімальний майданчик саме до Нью-Йорку, адже невдовзі перед цим вона народила дитину і через це не мала можливості дев’ять місяців на рік перебувати в Канаді під час зйомок.

3) Джуліана Маргуліс була номінована чотири рази на найкращу жіночу роль в драматичному серіалі за премією «Еммі» (телевезійний еквівалент «Оскару») й з них отримала 2 перемоги: у 2011 та 2014 роках.

4) У лютому 2017 році відбулась прем’єра спін-оффа серіалу під назвою «Гарна боротьба» («The Good Fight»). Наразі вже вийшло в світ два сезони, а прем’єру третього заплановано на березень цього року.

5) Як відзначила пізніше Джуліана Маргуліс, вона була лише третьою у списку кандидаток на головну роль Алісії Флоррік. Акторки Ешлі Джад та Хелен Хант свого часу відмовились від цієї ролі.

6) Історія серіалу заснована на власних спостереженнях подружньої пари сценаристів Роберта та Мішель Кінг. Коли Кінги розпочали роботу над проектом, вони звернули увагу на політичні скандали з реального життя, в яких були задіяні впливові жінки. Відповіді на запитання – як цим жінкам вдалось опинитись в подібних ситуаціях, а також, що відбувалось із ними після публічного приниження, й стали основою для «Гарної дружини». В якості натхнення для сценаристів серіалу, за їхніми словами, зокрема, слугували політичні секс-скандали Еліота Спітцера, Джона Едвардса та Білла Клінтона.

Оригінальна назва: «The Good Wife»; країна виробництва: США; жанр: драма, детектив, кримінал; рейтинг IMDb: 8.3; режисери: Розмарі Родрігес, Майкл Цинберг, Брук Кеннеді та ін.; у ролях: Джуліана Маргуліс, Мет Зукрі, Арчі Панджабі, Грем Філіпс, Джош Чарльз та ін.