Юридичний супровід бізнесу

Два адвокати – один диплом (серіал “Suits”)

22.06.2018 / 10:26
1374

Як влаштуватись на роботу в престижну юридичну фірму, навіть не маючи диплома? Яким чином можна пройти співбесіду без попереднього запису? Чи можна виграти на 100% програшну справу? Як закрити угоду, коли сторони буквально ненавидять одне одного? Відповіді на всі ці питання вам можуть надати герої “Suits” - американської кінокартини, яка є однією із найвідоміших юридичних серіальних драм останніх років. Безсумнівно, багато поціновувачів кіномистецтва на юридичну тематику дивились або принаймні чули від своїх знайомих та друзів про «форс-мажори» (українська прокатна назва серіалу). Саме тому «Українське право» в рамках нашої постійної рубрики «Право у мистецтві» обрало цю стрічку для першої серіальної рецензії.

Один із двох головних героїв серіалу Майкл Росс (Патрік Джей Адамс) з дитинства прагнув стати юристом. Йому навіть вдалося вступити до одного із найпрестижніших американських вишів – Ґарварду. Проте через безглузду помилку свого найкращого друга Тревора, Майк був назавжди відрахований з університету. Юнак має блискучі розумові здібності й неймовірну пам’ять, однак після відрахування йому доводиться братись за різноманітні сумнівні заробітки на кшталт складання іспитів за студентів або допомоги своєму другові-наркокур’єру.

Інший головний герой Харві Спектер (Габріел Махт) є одним із найкращих корпоративних юристів Нью-Йорку, який працює в манхетенській юридичній фірмі, а його час коштує $ 1000 на годину. До того ж нещодавно Харві отримав підвищення до старшого партнера, й тому, згідно статуту фірми, він має знайти собі помічника.

Харві і Майк випадково зустрічаються в готелі, де Харві проводить співбесіду серед кандидатів, як він дослівно висловився, на роль «молодого себе», в той час як Майк намагається сховатись прямо у Харві в кабінеті від поліцейських, які влаштували облаву на наркокур’єра. Містер Спектер вражений кмітливістю юнака, його ґрунтовними знаннями законодавства, а також відвертим бажанням працювати адвокатом й наймає його. Так Майкл Росс розпочинає свою кар’єру юриста.

На новій роботі Майк потрапляє під постійний пресинг Луїса Літта (Рік Хофман) – злісного конкурента Харві по роботі. Окрім цього, Майк і Харві вимушені приховувати від всіх працівників компанії, що в Майка немає не те що диплому Ґарварду (його наявність є обов’язковою вимогою для всіх працівників юрфірми), а й взагалі будь-якої іншої юридичної освіти. В «Pearson&Hardman» Майк знайомиться із помічником юриста Рейчел Зейн (Меґан Маркл), й незабаром їх ділові стосунки перетворюються на щось більше…

Головною особливістю “Suits” є те, що цей серіал зачіпає вельми широке коло аспектів життя корпоративних юристів. Більш того, глядач немов поринає в інший світ за лаштунками юридичного життя. Тут можна побачити, як відбувається підготовка справи до американського суду, яким чином юристи захищають своїх клієнтів та «атакують» їх конкурентів під час так званих корпоративних війн, як топові американські юристи поєднують особисте життя із шаленим робочим ритмом. До того ж, дивлячись серіал, юристи та люди, які просто цікавляться юриспруденцією, можуть отримати корисні поради щодо застосування деяких тактичних прийомів у судових промовах, спілкуванні з клієнтами, виробленні стратегії по справі.

Серед іншого в серіалі порушується вічна проблема морального вибору для юристів, яку можна описати всього трьома словами: гроші або совість.  Зазвичай у фільмах ми звикли бачити цю проблему, але здебільшого у кримінальних справах, коли, наприклад, адвокат захищає завідомо винного злочинця («Адвокат диявола», «Майкл Клейтон»). В той час як у “Suits” ця проблема переходить переважно у площину господарських та цивільних спорів. Приміром, громадяни подають груповий позов проти компанії, яка обвинувачується у безпідставному скороченні своїх працівників. Але як бути адвокату, клієнтом якого є ця компанія-відповідач? Звичайно, адвокатська етика та закон наказують йому захищати свого клієнта попри навіть такі обставини. Проте для героя «Форс-мажорів» Майка Росса, який з дитинства має загострене відчуття справедливості, вирішення цієї дилеми не здається таким очевидним.

«Форс-мажори» - це серіал, який був створений для масового глядача й переважно для неюридичної аудиторії. З одного боку, позитивним моментом з цього є те, що завдяки таким і схожим кінопроектам відбувається популяризація юридичної професії, неюристи дізнаються більше про роботу суддів, адвокатів, прокурорів тощо. Проте, з іншої сторони, серіал може бути менш цікавим саме досвідченим правникам, для яких багато нюансів професії, які розкриваються в сюжеті, можуть здатись занадто очевидними або навпаки нереалістичними. Наприклад, чимало запитань в юристів можуть виникнути щодо процесу підготовки складної справи до суду, який зазвичай відбувається в серіалі 1-2 дні за участі всього кількох співробітників. Звичайно, це пояснюється тим, що сценаристи намагаються вилучити моменти, які можуть здатись нудними пересічному глядачеві. Однак навіть попри це в поєднанні захоплюючого сюжету із персонажами, за історіями яких цікаво спостерігати, “Suits“ цілком справедливо зайняв гідне місце серед кращих юридичних драм.

На сьогоднішній момент було знято 7 сезонів серіалу, які об’єднані єдиною сюжетною лінією. Також вже закінчено зйомки восьмого сезону, прем’єра якого запланована в Америці на 11 липня 2018 року.

Наостанок пропонуємо до вашої уваги кілька цікавинок до серіалу:

1)  Одну з головних жіночих ролей у «Suits» виконує Меґан Маркл – теперішня дружина британського принца Гарі. Щоправда, після 7 сезону вона разом зі своїми колегами Патріком Джей Адамсом та Джиною Торрес покинула проект.

2) Відомий американський розважальний кінопортал «Buddy TV» поставив «Форс-мажори» на другу сходинку у топі найкращих серіалів 2011 року, оцінивши вище лише не менш відому «Гру престолів».

3) За сюжетом події серіалу розгортаються в Нью-Йорку, США, але насправді «Suits» знімають у місті Торонто, Канада через більш сприятливі умови щодо оподаткування.

4) Актори серіалу Габріел Махт та Сара Раферті є найкращими друзями й в реальному житті. Вони знають одне одного більш 20 років, й саме Махт запропонував Раферті на роль незрівнянної секретарки Харві Донни Полсон.

5) Роль керуючого партнера «Pearson&Hardman» Джесіки Пірсон спочатку була написана сценаристами для чоловічого персонажу. Однак згодом студія запропонувала творцеві серіалу Аарону Коршу змінити гендер цьому герою.

6) Через 5 років після старту серіалу Патрік Джей Адамс одружився на своїй колезі по “Suits” акторці Троян Белісаріо, з якою за сюжетом кінокартини він також мав романтичні стосунки.

Оригінальна назва: «Suits»; країна виробництва: США; жанр: драма, комедія; гасло фільму: «Two lawyers. One degree»; рейтинги: IMDb: 8.6, Kinopoisk: 8.6; режисер: Антон Кропер, Майкл Сміт, Кевін Брей; в головних ролях: Габріел Махт, Патрік Джей Адамс, Меґан Маркл, Сара Раферті та ін.