Юридичний супровід бізнесу

«Найгірший для адвоката той клієнт, хто є насправді невинуватим» ( адвокат Міккі Холлер у фільмі «Лінкольн для адвоката», 2011)

19.11.2018 / 09:41
651

В останні декілька десятиліть жанр юридичної драми набуває все більшої популярності: «Філадельфія», «Законослухняний громадянин», «Адвокат Диявола», «Суддя» і багато інших. Показово, але навіть попри наявність спільних штампів (наприклад, протистояння закону і справедливості, оголення проблеми недосконалості правосуддя), усі ці фільми по-своєму є неперевершеними. Кожен з них чимось дивує, привносить до усталеного жанру щось нове і особливе. У цьому аспекті стрічка «Лінкольн для адвоката», без зайвих сумнівів, не стала виключенням.

Головний герой фільму, Міккі Холлер (Метью МакКонахі), є блискучим й харизматичним адвокатом з Лос-Анджелесу, чий яскравий образ чудово доповнює його автівка марки «Лінкольн». Спеціалізацією Холлера є захист від тюрми людей сумнівних професій, з чим він, як правило, доволі успішно справляється. Одного разу до рук Міккі потрапляє справа, яка, на перший погляд, обіцяє бути нескладною: молодого багатія-торговця нерухомістю Луїса Рулє (Райан Філіп) обвинувачують у побитті проститутки. Проте обвинувачений повністю заперечує свою провину. На зустрічі із Холлером Рулє запевняє свого адвоката у тому, що побита дівчина сама або завдяки чиїсь допомозі підставила його. За словами підозрюваного, він дійсно мав намір скористатись послугами «нічної феї», але прямо на порозі дверей її квартири хтось завдає йому сильного удару по голові, після чого Рулє втрачає свідомість із того моменту нічогісінько не пам’ятає. Після цієї розповіді Холлер повірив у невинуватість свого клієнта, але допоки, коли дізнався, що Рулє має стосунок до іншої кримінальної справи, в якій вже йде мова про вбивство…

Однією з основних переваг фільму «Лінкольн для адвоката», безсумнівно, є його сюжет, динамічне дійство, яке приковує глядацьку увагу буквально з перших хвилин перегляду.Фільм містить декілька гостросюжетних поворотів, що гарантовано змусить вас з головою поринути у хитросплетіння справи Луїса Рулє. Варто додати, що стрічка майже не містить зайвих для цього жанру другорядних сюжетних ліній. Єдиним значним відгалуженням від основної історії можуть бути відносини Холлера із його екс-дружиною та донькою. Проте ці сцени допомагають нам, скоріше, поглянути на успішного адвоката з «Міста янголів» трохи під іншим кутом. Міккі яскраво демонструє нам приклад того, як часто буває й в реальному житті: люди, які досягають успіху в кар’єрі, проводять майже весь свій вільний час на роботі, як наслідок, мають купу проблем в особистому житті.

Ще однією родзинкою фільму є неперевершена акторська гра. Режисер Бред Фурман не дарма обрав на головну роль саме Метью МакКонахі. Адже важко знайти актора, який здатен настільки талановито зобразити емоції й переживання людини, що розривається між своїм професійним обов’язком з одного боку та власними почуттями й моральним кодексом – з іншого. Слід зазначити, що МакКонахі вже грав адвоката зі сторони захисту у стрічці 1996 року «Час вбивати» («TimetoKill»), що, звичайно, мало не останнє значення для обрання саме його на роль адвоката Холлера. Не менш талановито зіграв й виконавець ролі підсудного - Райан Філіп, якому вдалося викликати в глядачів до свого персонажу симпатію та неприязнь одночасно. Допоки ми не дізнаємось ім’я справжнього злочинця, Луїс Рулє Філіпа викликає найрізноманітніші емоції: ти йому намагаєшся вірити, щиро співчуваєш, але на інтуїтивному рівні відчувається, що цей хлопець все ж таки щось приховує… Вільям Х. Мейсі та Маріса Томей так само чудово впорались із своїми ролями. Зокрема, прокурорка Меггі Макферсон у виконанні чарівної оскароносної акторки Томей привідкриває для нас завісу складного особистого життя головного героя. В той час, як Мейсі прекрасно зіграв приватного детектива Френка Левайна, який в своєму «арсеналі» має чимало цікавих жартів, і який також певним чином розкриває для нас Міккі Холлера, але на цей раз вже з професійної точки зори. Окремим «персонажем» стрічки, певною мірою, можна вважати й «Лінкольн» головного героя, в якому, переміщуючись з одного кінця величезного мегаполісу в інший, Міккі проводить значну частину свого робочого часу.

Як, власне, й майже будь-який юридичний фільм, «Лінкольн для адвоката» може бути особливо привабливим для правників, а також для людей, які просто цікавляться юриспруденцією. По-перше, навіть досвідчених судових юристів може вразити манера Холлера вести перехресний допит, а також судові дебати. Деякі з його тактичних та психологічних прийомів цілком можна було б запозичити для реальної юридичної практики. По-друге, не так багато людей знають, але «кримінальні адвокати» нерідко долучають до своїх справ ще приватних детективів. Тому спільна робота Міккі Холлера та Френка Левайна на екрані може частково допомогти вам розкрити для себе тонкощі співпраці адвоката та приватного детектива на практиці. Й, по-третє, цей вічний моральний вибір між законом і справедливістю….Якщо ви так само зараз розмірковуєте над цієї дилемою, можливо, приклад Холлера допоможе вам визначитись для себе.

В одному із моментів фільму Холлер промовляє фразу, яка, серед іншого, слугує заголовком до цієї рецензії: «Найгірший для адвоката той клієнт, хто є насправді невинуватим». Це висловлювання можна розуміти зовсім по-різному. Але Міккі одразу пояснює сенс своїх слів: «Якщо ти зазнаєш поразки, й твій невинуватий клієнт опиниться за гратами, ти ніколи не зможеш собі цього пробачити…». Ця фраза змушує дуже сильно замислитись над всім сенсом професії адвоката, В чималій кількості юридичних фільмів («Адвокат диявола», «Суддя») підіймається моральна дилема захисту винного клієнта. Але в даному випадку ми спостерігаємо повністю протилежну ситуацію. Чи має тут головний герой дійсно рацію? Я думаю, що ні. Адже незалежно від того, чи є людина насправді винною чи ні, вона в будь-якому випадку має право на захист. Проте додам від себе, що для заспокоєння власної совісті приємніше, звичайно, захищати саме невинуватого клієнта. Безперечно, захисникові може бути прикро і болісно, коли його невинуватий клієнт під впливом різних обставин все ж таки потрапляє до в’язниці, однак так само йому може бути приємно і радісно, коли такий клієнт отримує виправдувальний вирок. В останньому випадку адвокат має отримати солодке відчуття того, що він є дотичним до здійснення справедливості, панування справжнього правосуддя, а тому така гра вартує чимало…

Наостанок, як завжди, пропонуємо добірку цікавих фактів до стрічки:

1) Фільм знятий за однойменним романом відомого американського письменника, володаря престижних Пу́літцерівської премії а також премії Едгара Алана По, Майкла Коннелі.

2) Головний герой стрічки й одночасно вищезгаданого книжкового роману Міккі Холлер з’являється також ще в п’ятьох творах Коннелі: ‘The Brass Verdict”, “The Reversal”, “The Fifth Witness”, “The God sof Guilt”, ‘The Crossing".

3) Метью МакКонахі став «обличчям» автомобільної марки «Лінкольн» у 2014 році, підписавши багаторічний рекламний контракт.

4) Акторський склад фільму включає двох володарів кінопремії «Оскар»: Метью МакКонахі (за роль в «Даллаському клубі покупців») та Марісу Томей («Мій Кузен Вінні»), а також двох номінантів: Вільяма Х. Мейсі («Фарго») та Брайана Кренстона («Трамбо»).

5) Режисером стрічки міг би стати культовий американський актор Томмі Лі Джонс, але через творчі розбіжності він вибув з проекту.

6) Номерний знак «Лінкольна» головного героя «NTGUILTY» («невинуватий») складається з 8 символів, в той час, як у штаті Каліфорнія дозволено мати номери не довше 7 знаків.

Оригінальна назва: «The Lincoln Lawyer», країна виробництва: США, жанр: трилер, кримінальна драма; рейтинги: IMDb: 7.3, Kinopoisk: 7.7; режисер: Бред Фурман; у ролях: Метью МакКонахі, Маріса Томей, Райан Філіп, Вільям Х. Мейсі, Джош Лукас, БрайанКренстон та ін.